Sınav koçu Ömer kitabı 7. Taktik : Sonuca çok yakınsın

Sınav koçu Ömer kitabı 7. Taktik : Sonuca çok yakınsın

Çalışmalarını görmemene , şuan bir fark yaratacağını düşünmeyip şu an adım atmayıp harekete geçmemenin sebebi ; bugüne kadar yaptıklarını görememiş olmak .Bugüne kadar süreçten vs adımlarından , ilerlemenin tatmini hissetmediği için bundan sonraya da olumsuz bakıyorsun . Çünkü bu güne kadar çabalarını bir karşılığımı görmedin . O kadar çalıştın bir sonucu olmadı. Sonucunda bi başarıya ulaşamadı şuanda aynı varsayımdasın .

Fare ödül almadan sonuca ulaşamıyor . Grafikte kırmızı olan bunu gösteriyor (25). Sürekli ödül alan fare görevi öğreniyor ve başarı eğirsi turuncu olan . Süreyi ne kadar az tutarsa o kadar başarılı biçimde öğrendiğini gösteriyor. Üçüncü olan fare ise ödül almadan başlıyor .Mavi olan , sonra ödül alınca performansı uçuşa geçiyor . Bunu temel sebebi bu fare ödül almamış olsa da iç motivasyonla (keşif dürtüsüyle ) zihninde o alanı haritalandırıp öğrenmiş olması . Peki ödül almadan performansı niye düşük ? Çünkü anlamı yok o görevi yapmanın . Yani labirenti çözüyor ancak labirentten çıksa sonuçta bir şey kazanmayacak. O zaman niye motive olsun ? Deneyle sınava çalışan birinin psikolojinin ilişikisi ne ? Mavi farenin başta performansı düşükken ,sonra çok yüksek performans gösterdi çünkü iyi performans göstermediği zamanlarda da haritayı öğreniyordu. Yüksek performas göstermeden bırakmanın temel sebebi sonucun ulaşılabilir yakın olduğunu fark etmemek. Performansının artmadığı iyileşmediği zamanlarda aslında ilerliyor olduğunu fark etmemen.

Ama grafik bu grafikte anlattığım gibi zafere çok yakınsın . Yani bugüne kadar çalışmalarının ödüllenememiş olmaması , bundan sonra olmayacağı anlamına gelmez .Sadece mücadeleyi bırakmaman gerekiyor .Ve adım atarken inanmalısın. Kendine yapacağında inanmalısın ki yapmak için gereken tüm çabası gösteresin .Yani grafikte de görüldüğü üzere performansı inanılmaz artıyor. Bunu sebebi çabalarının bir karşılığı olduğunu anlamış olması .Yani kovalamacası sonucunda bir ödül kazanıyor ve bu ödülü onun performansını inanılmaz artıyor. Senin performansını da arttıracak olan ödülü yakın olduğuna inanmak . Performansın artmasının tek yolu sonuca sandığından yakın olduğunu bilip ulaşabileceğine inanman. Kendine ulaşabileceğin hedefler koy .Hedeflerine ulaşabilir koyarsan ve adımları netleştirsen olacak . Olması için bir sebep yok . Hedefine ulaşacağına inanıyor ve çalışıyor ama hedefine ulaşamıyorsan da kendini yeteri kadar zorlamıyorsundur .

Bugüne kadar çok çalıştın . O konuları bir kere derste gördün . Daha sonrada başka kaynaklardan dinledin . Not aldın . Yüzlerce soru çözdün . Çok yanlış yapsan öğrenmediğini düşünsende veya yapamayacağını düşünsende aslında yapmaya çok yakınsın . Mavi renkle gösterilen farenin sonuca ödül almaya başladıktan sonra çok hızlı performans göstermesinin sebebi performans göstermediğinde de öğrenmiş olması . Yani nete dönüşmesede , yapamasanda aslında o konuları öğrendin , temelin var . Ve doğru yapmaya netini çok hızlı arttırmaya çok yakınsın. Bu grafik aynı zamanda çalışıyorum ama netim artmıyorumun da cevabı . Çalışıyorsun ve netin bir noktada stabil kalıyor ve çalışmaya devam ediyorsun o net illaki doğru çalışırsan artacak . Doğru çalışmak eksik giderme zayıflığı düzeltme odaklı , çks yaparak taktiklerimi kullanarak olur. Ne kadar uzun süredir çalışmış olursan ol pes etmediğin çabalamayı sürdürdüğün sürece sonuç illaki iyi olacak . Grafikte de gördüğün gibi performans stabil ve oldukça düşük . Ancak depara kakıyor bir süre sonra çünkü performansın düşük olduğu süre boyunca aslında ilerliyor ve gelişiyor . Eşik şiddetini geçtiği anda çok büyük bir hıza kavuşuyor. Eşik şiddet bir tepkimenin gerçekleşmesi için aşılması gereken minimum bariyere denir . Bu bariyer aşılana kadar sonuç yoktur . O aşıldığı andaysa sonuç gerçekleşir.

Ek olarak deneyde performansın artmasına sebep olan şey ödül almasıdır . Hedefinle bir sonuca bağlanması ve ödüle kavuşmak , çok büyük bir motivasyon sağlar . Çünkü ödül olmayınca adım atar ama sonuçta harcadığın enerjiye değecek mi ? Hayır . O hedefe ulaşabilecek mi ? Belirsiz ve hedefin bir anlamı yok . Adım atmaya değecek mi ? Sınav süreci çok uzun bir süreç ve bu süreç boyunca bir ödül yok . Ve net artışı küçük adımlarla sabırla gerçekleşiyor . Yani sonuca ulaşana kadar uzun ve ödülsüz bir yol var. Ek olarak çoğu zaman ödülün farkında değil . Çalışmaya başlarken bir hayal hedef var ama süreç içinde bu unutuluyor . Halbuki bu yola neden çıktığını , nereye varmak istediği hatırlansa bu büyük bir şevk oluşturacak . Veya ödülün ne kadar yakında olduğunun farkına varılırsa büyük bir azimle ilerlemeye devam edilecek . Sınava hazırlık sürecinde en büyük ödül sınavı kazanmak . Ve bugüne kadar vermiş olduğun emeklerin karşılığını alacak olmaktır . Şuan bırakırsan veya seni geliştirecek şekilde öğrenme odaklı çalışmazsan bugüne kadarki tüm emeklerin çöp olacak .

Netinin artmama sebebi , konularda gereksiz derinleşerek vakit kaybetmektir . Çok derinleştiğini için yüzeysel bilgileri yeterince vakit ayıramadığından onları kaçırırsın .

Gerçek hayatta ( sınav haricindeki hayatta ) asıl kazanacağın zaferler , en iyi olduğun becerini en iyi hale getirerek gerçekleşecek. Ancak Yks , Kpss ve Lgs gibi sınavlarda maksimum neti getirecek olan birçok alanda yüzeysel bilgi sahibi olmaktır , birkaç alanı derin bilmekten ziyade . Bu konuda 20 saat kuralı vardır . 20 saat kuralına göre bir konudaki bilginin çok büyük çoğunluğu ilk 20 saate gelişir . Gelişimin kalan yüzde 20 ’ si içinse binlerce saat gereklidir (26 ) .Sınav için çok ama yüzeysel bilgi maksimum net için oldukça yeterlidir. Bazı konularda daha çok çalışıp derinleşmek sınav için gerekli değildir . Çünkü o konuda ne kadar derinleşirseniz o konu o kadar dallanıp budaklanır. Ve bu kadar derin bilgi almak hem sınav için gereksizdir . Hemde vakit kaybıdır. Çok çalışıp hala kendini eksik hissetmek , tatminsiz olmak yetersizlik duygusundan dolayıdır . Vaktinizi konularda derinleşmek yerine temel bilgiyi alıp 20 saate o konuda hızla gelişimeye ve sınava hazır hale gelmeye ayırırsanız ancak çok daha hızlı ilerlerlersiniz . Sınav için derinlikli bilgi işine yaramayacak . Çünkü konunun temel kazanımları soruluyor.

Eğer bir konuda uzmanlaşmak derinleşmek istiyorsanız ; o konunun derste size anlatılandan çok daha derin ve çok daha karmaşık olduğunu fark etmelisiniz. Yani şu an ki müfredatta olan konular çok yüzeysel . Ve o konuyu içselleştirmeniz ancak o konunun derinlikli bilgileri ile olacak. Yani siz dersler için ne kadar uzmanlaşmaya çalışsanız ( 10 larca kitaptan aynı soruları çözmüş olsanızda ) o konuya tam olarak hakim olamayacaksınız. Zaten sınavlar içinde size gerekli olan derinlikli bilgi değil. Temel konu ve kazanımları iyice bilmek yeterli . Ayrıca bu konularda sürekli elemek için sordukları ; Ösym için önemli olan ayrıntı bilgileri ve soru tiplerini çok iyi öğrenmek , sınavı kazanmak için yeterli . Sınavınızda yüzlerce konu çıkacak. Bu konulardaki sadece önemli bilgileri çok iyi bilmelisiniz. Bu önemli bilgilerde çıkmış sorularda, kaliteli yayınların deneme ve test kitaplarında bulunuyor .

Maksimum yüzeysel bilgiyi edinmek için , ne kadar hoşlanmıyor olsa da , ilgini çekmiyor olsa da , bazı konuları daha büyük olan hayalini , hedefine ulaşmak için öğrenmek gerekiyor. Bunları öğrenme çok anlamsız gelebilir . Bir çok şey gerçekten öyle . Hayatta hiç bir yeri yok . Ve sana o işin özü öğretilmiyor .Bu gerçeği inkar etmeye gerek yok . Ama kabul edebiliriz .Kabul edersen , her şey daha katlanabilir hale geliyor. Büyük bir vizyon ve hayal sahibi olunca , ileriyi görebildiğin için tüm bu zorluk ve sıkıntıların ne kadar küçük olduklarını fark edebileceksin . Noktalar ancak geriye bakınca birleşecek. Şu an bu kadar kaygılı bir zihinle , büyük resimi görememek çok doğal.

Referanslar :

25. Deneyi gerçekleştiren Tollman Honzik deneyin adı Spatial learning in rats

26.The first 20 hours başlıklı ted konuşması linki : https://youtu.be/5MgBikgcWnY?feature=shared

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir