Sınav Koçu Ömer kitabı 3. Taktik : Çalışılacak soru seansı

Sınav Koçu Ömer kitabı 3. Taktik : Çalışılacak soru seansı

A ) Çalışılacak soru seansı nedir ? Günlük çalışma rutininizde , belli bir süreyi o gün ve geçmişte yapamadığınız, yanlış yaptınız , emin olmadığınız sorular ile uğraşmaya ayırdığınız vakite Çss ( çalışılacak soru seansı ) denir . sınavı kazanmak için gereken en önemli taktiklerden biri çssdir . Çss yaparak sizin öğrenmekte zorlandığınız , unuttuğunuz ve bilmediğiniz altın değerindeki bilgileri zihninize iyice yerleşecektir . Ek olarak sizin için öncelikli bilgileri de çss yaparken stratejik olarak tekrarlayacaksınız. Böylece eksikler sürekli üstüne gidilip pekiştirildiği için aynı hataları tekrarlamayı bırakacaksınız. Sizin için kritik öneme sahip bilgileri öğrendiğiniz için de başarınız hızla artacak. Verimsiz tekrar yapmak ( konuyu eksik zayıf olduğun yerleri önceliklendirmeden çalışmak ) yerine ; sorular üzerinden çss ile tekrar yaparak tam olarak zihninizde oturmamış , unutulmuş kısımlar nokta atışı pekişecek. Bu sayede zayıf olduğunuz konuların tüm sorularını yapabilir hale geleceksiniz .

B) Yapamadığınız soruları gün içinde hocanıza sordunuz veya çözümü izlediniz . Aradan bir süre geçti sadece ilk bir saate 5 bilgiden 3 ünü unutuyorsunuz .

(9 ) Yani gün içinde yada kısa süre içinde tekrar dönmediğinizde , hem anlatılan konuları hem çözdürdüğünüz soruları ( zaten zayıf bildiğiniz çözüm yöntemlerini )unutuyorsunuz . Bu soruyu hocaya çözdürmüş olmanız hiçbir işe yaramıyor. Bundan dolayı sizin için değerli bilgiler barındıran yapamadığınız soruların üstüne o bilgiyi sindirene kadar gitmelisiniz, es geçmemelisiniz . Çözümü öğrendikten sonra ise çözümün nasıl olduğu ile ilgili kendinizin anlayacağı şekilde not almak , soruya döndüğünüzde hatırlamanızı arttır. Çözümü soruda sorulanı kendi sözcüklerinizle ( paraphrase ) ifade etmek anlamanızı artıracaktır. Yani soruda sorulan bilgiyi kendi bilginizle ifade etmek sorunu çözecek.

c) Bir süre sonra elinizde çok fazla soru olacak bu soruları konu sınıflandırıp sistematik biçimde önceliklendirmelisiniz . Sorulardaki bilgilerden özet defteri de yapabilirsiniz. Bu sınıflandırmaları dijital ortamda yapmanız çok daha kolay olacak .

Kesmiş olduğun , biriktirmiş olduğun soruları , size ne kadar zor geldiğine göre ayır ( kolay orta zor ). Diğer sınıflandırmaysa asıl değerli olandır o da ; birinci öncelik çıkmış sorular , 2. kaliteli yayınların denemelerindeki soruları , 3 kaliteli kitaptaki soru şeklinde 3 e ayırmaktan oluşur . Zorluğa göre sınıflandırmak senin önceliğini oluşturacak . Sana en zor gelen en eksik oldukların en öncelikli çalıştıkların olacak . Üstüne çalıştıkça soruların zorlandıkların yer değiştirecek. (10) Orta olan sorular kolaya geçecek. Soruların üstüne numarasını yazabilirsin fiziki veya dijital olarak. 2. Önceliklendirme özellikle son zamanlarda çok faydalı olacak çünkü burada biriken sorulardaki bilgiler kesin bilmen gereken bilgilerdir. Bu bilgiler ösymnin de önceklendirdiği bilgilerdir. Yani konulardaki bazı ayrıntı bilgiler sınavı hazırlayanlar için diğerlerinden çok daha değerli .Bu bilgiler çıkmış soruların içinde . Sende bu bilgileri öncelikli çalışmalısın. Ve bu ayrıntı bilgileri kesin kes bilmelisin . Konu çalışmak için bile kullanacağın ana kaynak bu sorular olacak . O sorular senin eksik , zihninde tam oturmamış bilgilerin tamamını barındırıyor . Çıkmış soru şeklinde yapacağın 2. sıralama ile de sınıflandırıncada ; altın değerinde nüans bilgilerin olduğu ve zihninin tüm pürüzlerini bir arada bulabileceğin çok önemli bir kaynak olacak elinde . Bu kaynağı ne kadar iyi değerlendirirsen o kadar yüksek bilgi seviyesine sahip olacak gerçek sınavda da elinden gelenin en iyisini yapacaksın .

D) Çss ile birlikte soru kütüphaneni geliştirmek için soru çözeceksin . Bunu yaparken soru atlama taktiğini kullanabilirisin . Soru atlama taktiği şudur : Seni zorlayacak korktuğun soruları testin veya denemenin içinden seçer ve direk o soruları çözüp , diğer soruları atlarsın . Çok soru çözmene gerek yok çok kitap bitirmene de ihtiyaç yok . Seni geliştirecek sorularla uğraşmalısın . Ve korktuğun sorular , zayıf olduğun sorular bilgini güçlendirir . Bu soruları sınıflandırma yapa yapa hızlanacaksın . Eğerki göz ucuyla yapabiliyorsan , zaten biliyorsan , o soru tipinden zaten çok fazla soru çözdüysen , denemelerde test çözerken artık bu sorularla uğraşmayı bırak . Aç kitabı tüm soruları çözmek yerine ; kitapta seni ne zorlayacak, neden korkutuyor o soruları tek tek seç ve onları çözmeye çalış . Çözemiyorsan çözümü izle , sil ve dene çözmeyi . Ve bu sorulardaki bilgilerin sürekli üstüne gittiğin için bir süre sonra korkusuz olacaksın . Son aylarda haftada 2 ,3 denemede yaptığınızda , denemenin tamamını çözebilirsin . Ama her gün deneme çözmektense ; denemedeki soruları da önceliklendir ( sadece seni geliştirecek olanları seç ) bu şekilde sadece önceliklendirdiğin sana konforsuz soruları çöz. Böyle çözeceğin 20 soru 200 tane normal soru çözmenden kat kat fazla seni geliştirecek . Çünkü zayıflık ve korkularının üstüne o kadar çalışacaksın ki seni korkutacak ve zorluyacak soru kalmayacak . Sınavın zorluğu belli bir seviyede senin bilgi ve becerin ise bu zorluğun kat kat üstüne çıkabilir.

Sun tzu (11) :’ çalışılmış korku cesaretin , çalışılmış zayıflıksa güçlülüğün hazırlayıcısıdır’ .

F) Yapamadığın , boş bıraktığın soruları , sorulardan öğrenme şeklinde özet defteri haline de getirebilirsin . Soruları soru olarak görmek yerine ; içindeki kritik bilgileri direk not alarak soru kitaplarını konu çalışması için kullanabilirsin yapabilirsin. Fen , sosyal , edebiyat veya herhangi bir ders için bilgi soran sorularda , bilmediğin tam öğrenemediğin her şeyi yaz. Sürekli karışıyorsa karışanlarını ayırıp ikisininde doğrusunu neyin yanlış olduğunu 4,5 defa öğrenene kadar yaz . Gene çıkmış sorulardaki bilgileri ve deneme sorularını özet içinde de belirtmeyi unutma.

Referanslar :

9. megahafıza.com

10. kolay zor önceliklendirme

ömer faruk başarıya giden yol kanalındaki bir videodan anlatılan bir yöntem

11. Savaş sanatı Sun Tzu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir