Sınav koçu Ömer kitabı 11. Taktik : Şunları yaparsan olacak yapmazsan olmayacak

Sınav koçu Ömer kitabı 11. Taktik : Şunları yaparsan olacak yapmazsan olmayacak

Şunları yaparsan başaramayacak veya çok zor başaracaksın Vs çözümler :

A) Az uyuyup daha çok çalışarak , yani uykudan kısılarak başarılacağı varsayılır . Halbuki uyku üstüne yapılan yapılan binlerce araştırma (37) yeterli uykunun (7,8 saat ) uykunun hafızayı iyileştirdiğini , öğretilen bilgilerin zihne yerleşmesini kolaylaştırdığını , daha etkin öğrenmeyi sağladığını , beynin temizlenip çöplerden arındırılmasını gerçekleştirdiğini , stresin azaltılmasını sağladığı , depresyona ve birçok hastalığa yakalanmanın önlediğini ortaya koyuyor . Yeterli uyku günde 7, 8 saat uyumaktır . Uyku döngüsüne göre en iyi uyku aralığı saat gece 11 de yatıp sabah 7 de kalmakla gerçekleşir. (38 )

Daha çok çalışmak için daha az uymak performansın azaltıp , verimini düşür ve seni yıpratır . Daha çok çalışırsın ama daha az ilerlemiş olacaksın . Çözümse yeterli uyku almakta . Sadece yeterli uyuyarak hem daha etkili öğrenirsiniz . Temiz bir zihin sayesinde verimli çalışır ve stresiniz azalır . Aynı zamanda yeterli alınan uyku hem depresyona girmeyi önlemekte (39 ) . Hemde depresyonu çözmekte . Depresyona girmek sınava çalışma sürecinizi çok baltalayacak bir etmen ( bir önceki taktikte anlatıldığı gibi .

B) Sınav yılında spora , sanata , hobilerine , arkadaşlarına ve ailenle sohbete ve oyun oynamaya vakit ayırma . Bunlara vakit harcayanına kadar daha çok çalışırsan daha başarılı olursun diye düşünülür . Ancak bu faaliyetleri yapmak vakit kaybetmekten ziyade vakit kazanmanızı sağlar . Çünkü bu aktivitelere gününüzün 2,3 saatini ayırdığınızda aslında çalışmalarınız çok daha verimli hale gelir . Odaklanarak çalışmada harcanan enerjiden çok daha fazlası beyinin odaklanmadığı gün içindeki boş vakitlerde kullanılıyor . Çünkü odaklanmadığınız zamanlarda zihniniz default modda ( varsayılan mod diye çevrilen zihnin oto pilot modu ) . Default modda zihin inanılmaz etkin çalışıyor . Geçmişle ve gelecekle ilgili sorunlara çok etkin ve yaratıcı çözümler buluyor (40) . Ancak çoğu kişi default modda geçen zamanda zihnini boşaltacak ve akışa sokacak aktiviteler yapmadığı için bu süpergüç boşa harcanıyor . Eğerki boş vakitlerinizde , sizi iyi hissettirip besleyecek faaliyetler yapmıyor ve vaktinizi sadece çalışarak kullanıyorsanız kendi ayağınıza sıkıyorsunuz . Ek olarak boş vakitlerinizde Tiktok’ tan ve Youtube ‘ tan sizi geliştirmeyecek , beyin gerektirmeyen videolar izliyor , İnstagram’ da vaktinizi boşa harcıyor olabilirsiniz . Özellikle gecenin son saatlerinde irade gücü tükenir . Bundan dolayı bu tür sosyal medyada daha çok vakit geçirilir. Sosyal medyada vaktinizi boşa harcamak beyninin en verimli olduğu default moddaki enerjinizinde boşa harcanmasına sebep oluyor . Siz oyun oynadığınızda , iyi ilişkiler kurup derinlemesine sohbet ettiğinizde , hobi ve spor yaptığınızda ve sanat faaliyetlerinde beyin default modda ( otopilotta ) çalışıyor . O gün içinde öğrendiklerinizi çözümlüyor , geçmişteki bilgiler ve problemlere yaratıcı çözümler buluyor ve gelecekle ilgili muhtemel kaygılarınızın üstüne düşünüp çözüm odaklı yaklaşıyor . Oyun oynadığınızda ise yine beyin inanılmaz çalışıyor . Oyunda beynin yaptığı hayatla ilgili problemleri arka planda işlemek ve hayatı stimüle etmek ( 41) . Bu iki işlem çalışma hayatında performansınızı inanılmaz arttırıyor . Oyun sayesinde beyin inanılmaz gelişiyor . Bu sayede çok daha kolay öğreniyor ve çalışıyorsunuz . Spor yapmaksa kaygıyı ve stresi azaltıyor (42) . Egzersiz yapmak hem zihininizin temizlenmesini sağlıyor . Hem üstünüzdeki ölü toprağınızı atmanıza , uyuşukluk ve tembelliğin ortadan kalkmasını sağlıyor . Ayrıca spor yapmak depresyonunda hem koruyucusu hemde ilacı . (43)Bunlara ek olarak meditasyon ve dini ritüeller yapmak içsel huzuru sağladığı için yine performansa çok olumlu etki yapıyor .

Unutmayınki zihin biyolojik bir mekanizma . Bu mekanizmanın en büyük yakıtı iyi hissetmek , mutlu olamak ve tatmin olmak . Sizi iyi hissettirecek aktiviteleri , sınav senesinden önce yaptığınız gibi sürdürmeye devam ederseniz üstünüzdeki baskı minimum olacak . Aynı zamanda , zihninizi birçok faaliyetle rahatlatıp , iyi hissederek beslediğiniz için , onu sınav süreci boyunca en verimli biçimde kullanacaksınız . Böylece sınavda en iyi sonucu alacaksınız . Diğer türlü sizin ve ailenizin tüm odağı sizin başarınız ve sınava odaklanmanız olacak . Bundan dolayı size iyi gelecek her şeyi yapmayı bırakıp izole biçimde çalışarak ; sürekli strese maruz kalıp kronik stresten dolayı büyük olasılıkla depresyona yakalanacaksınız . Ve depresyondan dolayıda daha çok çalışsanızda ilerlemeniz çok daha yavaş olacak . Özetle spor , sanat , oyun , güçlü ilişkiye günde 2,3 saat ayırmanız ( dengeli olmalı , daha çok olması sınava hazırlık sürecinizi aksatabilir ) ve 8 saat uyumanız ; en iyi performans gösterip verimli çalışmanızı , bilimsel olarak sağlayacak .

C) Bunları yaparsan başaramayacaksın :

Soru atlamadan her soruyu çöz . Çok iyi bilmedende o soruları çöz ve doğru yaptıysan geç . Emin olmadan çözdüğün soruları geç . İki şık arasında kaldığın sorularda doğru yaptığın için geç . İyi bildiğin güçlü olduğun konular odaklı konfor alanında çalış . Sürekli iyi bildiğin konular ile ilgili soru çöz ve konu çalış . Konu tekrarını eksik kısmının gidererek değilde konun tamamına odaklanarak yap . Zaten bildiğin ayrıntılara daha çok vakit ayır . Bir gün içinde dinlediğin konuyu aynı gün içinde tekrar etme .Soruları çözdükten sonra eksik bilgilerini hatalı bilgilerini barındıran soruları bir kere çöz , çözümü öğren ve geç . Soru sor hocana çözdürdükten sonra geç . Deneme çözerken sınav sıralamasına göre her soruyu çözmeye çalış . Denemede 5, 10 tane soruyu yapamadın mı moralin bozulsun yapamayacağını düşün . Zor olan uğraştırıcı olan sorularda paragraf ve problem gibi çok vakit harcayarak şevkini kaybet . Deneme çözerken net aralığının çok üstüne çıkacak beklentisine girip her soruyu çözmeye çalışmak . Denemede başarılı olunca kazanacağını , başarısız olunca başaramayacağını düşünmek .Sınavda çıkacak tüm konulara çalış . O konulardaki tüm ayrıntılara çalış .Hata yapınca kendine kız , kendini ye bitir.

Bunların alternatifleri , çözümleri ne ?

Soru atlamadan her soruyu çözmek ;  konuyu temel olarak  çalışıp bir iki kitaptan çözdükten sonra faydalı olabilir . 2, 3 kaynaktan çözdükten sonra o konuyla ilgili  her soruyu çözmenize gerek yok . Haftada bir kere yapılan gerçek sınav ciddiyetindeki denemede haricinde yaptığınız her ders ve genel denemede soru atlama taktiğini kullanabilirsiniz . Önemli olan bu denemelerde daha çok doğru yapmak , daha çok doğru yapacağınız sorular çözmek değil . Maksimum öğrenmek ana amaç . Maksimum öğrenme ancak hata yaparak bilmediğiniz yapamayacağınız sorular ile uğraşarak olur . Soru atlama taktiğinde direk sizi geliştirecek soruları seçersiniz bir test içinden veya deneme içinden . Ve  sadece o sorularla  uğraşırsınız . 

Çok iyi bilmeden ve emin olmadan soruları çözüp iki öncül şık arasında kalıp doğru yapınca geçmek . Bu oldukça sıkıntılı bir durum . Çünkü amaç doğru yapmak oluyor , öğrenmek yerine . Doğru yapınca o soruyu kavramamış olmasanda geçebiliyorsun . Ve o konu veya soru tipi bir daha karşına çıkınca yapıp yapamayacağın meçhul . Emin olmadığın korktuğun içinde korku olduğu kaygılı olduğun her soru çss yapılmalı. Bu soruların o gün içinde tekrar üstünden geçilmeli ki onları tamamen  öğrenebilesin . Önemli olan bir kere doğru yapmak değil her zaman doğru yapmak . Her zaman doğru yapabilmek için o soruları tamamen öğrenmelisiniz . 

Sürekli iyi bildiğin güçlü olduğun konuları çalışıp bu konularda soru çözmek. Yani konfor alında çalışmak . Tekrar yaparken tüm konuyu tekrarlamak . Bunlar gelişmediğiniz ve yeni şeyler öğrenmediğiniz için  verimsiz çalışmanıza yol açar . Peki çözüm ne ? Direk eksik odaklı çalışıp korktuğunuz konuların üstüne gitmek. Korktuğunuz ,  zorlandığınız ve eksik olduğunuz konularla uğraştığınızda korku alanından çıkıp öğrenme  alanına giriyorsunuz. Yani o konuda derinleşmeye ve birçok şeyi öğrenmeye başlıyorsunuz . Zorlandığınız sorularla uğraştığınızdan çok ilerliyor ve gelişiyorsunuz . Bu sayede o konuya tamamen hazırlanmış oluyorsunuz. Tekrar yaparken ise konuyu ilk tekrarda tamamını tekrarlayabilirsiniz . Ancak 2. 3. tekrarda spesifik o konudaki eksik kısımlarınıza ve zorlandığınız kısımlarına çalışın . Örneğin bir konunun 10 ayrıntısı ve alt başlığı var . Ve sizin eksik olduğunuz sadece bir iki ayrıntısı . O zaman sadece o ayrıntıları tekrarlayın öğrenmeye çalışın . Sadece o spesifik ayrıntılar ile ilgili özet defteri de yapabilirsiniz. Aynı zamanda konun o ayrıntı kısmı ile ilgili soru çözüp o sorulardan da özet yapabilirsiniz . 

Konuyu dinleyip gün içinde tekrarlamazsan yapamadığın soruları bir kere çözüp geçersen , hocana sorup çözdürüp geçersen bu bilgileri çok çabuk unutacaksın . Tekrar yapmadığında aynı gün içinde öğrendiğin 5 bilgiden 4 ü unutulacak . Bunun için çay hayati öneme sahip. Çalışılacak soru seansında o gün öğrendiğin bilgileri tekrarlıyorsun . Aynı zamanda hocalara çözdürdüğün veya yanlış yaptığın soruların üstünden tekrar tekrar geçmiş olacaksın .Böylece çok etkin ve verimli öğrenmiş olacaksın.

Denemede  ÖSYM soru düzenini size çok vakit kaybettirip , psikolojinizi yıpratmak üzere hazırlanıyor. Sınavın soru düzenine göre soruları çözmek çok vakit kaybetmenize sebep oluyor (çünkü birçok tuzağa düşüyorsunuz  ) . Arda arda çıkmayan ve zorlayacak sorularla şevkiniz kırılıyor . Yapamayacağınızı düşünüyorsunuz . Sınavı hazırlayanlar ard arda çok uzun paragraf soruları veya zorlayacak çok vakit kaybettirecek problem soruları koyuyorlar .   Böyle bir düzenden sağ Salim çıkabilmek için soru atlama taktiği kullanılmalı . Direk kolay soruları seçmeli . Ve direk keklikleri avlamalısınız. Soruları 1 den 5 e kadar sıraladığınızda tüm soru düzeni bozuluyor . Böylece moralinizi soru çözme ivmenizi koruyacak yaptıkça daha çok motive olacaksınız . Ek olarak eş payı taktiği sayesinde 10,15 tane soru çıkmasa bile kafanız rahat olacak . Çünkü 80 net yapıyorsanız son 10 denemede ortalama 32 soru yanlış yapma boş bırakma hakkınız olacak . 5,10 soru yapamasanız da bu sizin sınavı kazanamayacağınızı düşünmenize sebep olmayacak . Es payının  bir diğer uygulaması da tüm konulara çalışmak yerine çıkma olasılığı yüksek olan konulara çalışarak olur . Çıkma olasılığı yüksek olan konularda son 10 senede çıkan konulardır . Konulara çalışmanın dışında da o konu içinde bazı ayrıntı bilgiler ve soru tipleri sürekli soruluyor . O bilgileri önceliklendirir diğer bilgilere daha az önem verirsen  sınava nokta atışı çalışmış olacaksın . 

Yaptığın denemelerinin sonucu sınavı kazanıp kazanmayacağını göstermez . Sınavı kazanacağına baştan inanıp tüm gemileri yakmalısın . Sonuçlar sadece senin spesifik eksiklerini gösterir . Bunun dışında onlara bir anlam yükleme . Yola ben yeterince çalışırsam yapabilirim inancıyla çıkmalısın .  Yeterince çabalarsa hayatının kurtulacağına inanan fare  288  kat fazla  performans gösteriyor . (6 . Taktikte bu deney detaylı incelendi ) . Sende yeterince çalışırsan kesin olacağına inanırsan başaramaman için hiçbir sebep kalmaz . 

Hata yapınca başarısız olunca kendini kızıp , kendinle savaşmak ve kendini yiyip bitirmek çok ilkel ve vahşi bir davranıştır . Bu tepkiler temel stres sistemmizle ilişlilidir. Hata yapınca başarısız olunca zihniniz tehdit algılar ve bunun stres cevabı savaşma modunda ( savaş kaç don )  olan kendinle savaşmaktır kendine kızmaktır. (44)  Özeleştiri ve kendini yargılama kendinle savaşmaya sebep olur . Bu durumlar öz şefkat eksikliğinden kaynaklanır . Kendinize hatalarınızdan ve başarısızlıklarınızdan  dolayı kızmanızın hedeflerinize varmanız ve başarmanız  için çok etkili olduğunu  düşünebilirsiniz . Ancak bu şekilde kendinizi yıpratarak ve korkuyla , kendinizle savaşarak motive olursunuz . Bunun alternatifi de mevcuttur. Şefkatle de motive olabilirsiniz . Şefkatle motivasyonu ise sevgi ,  güven , huzur ve nezaket oluşturur . Böyle bir motivasyon size hayat enerjisi verir. O işi yapmanızı kolaylaştırır . Diğer türlüsü hayat enerjinizi emer. Ve hem çalışma sürecinizi ızdırapla hale getirir . Hemde sizi yıpratarak veriminizi düşürür. Peki kendinizle savaşmanın kendiniz yiyip bitirmenin çözümü nedir ? Öz nezaket geliştirmek . Kendinizle karşı anlayışlı şefkatli nazik insanca oluşun . Özşefkatin tanımı şöyledir : Zor bir durumda kalan arkadaşınıza nasıl yaklaşırsınız kendinize de öyle davranır . Arkadaşınız zorlayıcı duygular içindeyken ona neler söylüyorsunuz . Onu yargılıyor kızıyor musunuz . Yoksa onu yatıştırıp motive edecek , anlayışlı sıcak konuşmalar mı yapıyorsunuz. Arkadaşımıza yaptığınız bu nezaketli konuşmayı zor durumda kaldığınızda kendinize yapın . Yani hata yaptığınızda başarısız olduğunuzda zorlayıcı duygu durumda kendinize kızıp savaşmak yerine kendinizi yatıştırın . Kendinize anlayış ve nezaketle yaklaşık yargılayıp eleştirmek yerine . 

Referanslar :

37 . Neden uyuruz : Yeni uyku ve rüya bilimi kitabı yazar Matthew WalkerNeden uyuruz kitabı sayfa 47

  1. CNN Türk Oytun erbaş ilaç ve depresyon açıklaması dakika 1.32 https://youtu.be/P4C2A1Rr8EQ?feature=shared
  2. https://www.psikomental.com.tr/beynin-otomatik-pilotu-varsayilan-mod-agi/
  3. Özgür Bolat ParentWiser
  4. http://www.elegantpsikoloji.com/spor-yapmak-iyi-hissettirir/
  5. https://youtu.be/9dgiieIF0Ww?feature=shared
  6. Öz şefkatli farkındalık uygulama kitabı sayfa 56 , 57

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir