Sınav koçu Ömer kitabı 1. Taktik : Deneme ve çalışma ile ilgili tüm taktikler özetle

Sınav koçu Ömer kitabı 1. Taktik : Deneme ve çalışma ile ilgili tüm taktikler özetle

A) Bilmedikilerinden öğren :

Her şık , her bilgi veya sorudan bilmediklerine ; bilmiyorum yazma , soru işareti koyarak ilerleme : Soru çözme amacınız sınavla ilgili bilgi seviyenizi maksimuma getirmek olmalı . Maksimuma getirebilmek içinde , birçok ayrıntı bilgiyi sadece sorularda bulabileceksiniz .Bu yüzden sorular sizin öğrenmeniz

için en önemli kaynaktır. Ancak bilmemeye töleranslı olmalısınız. Bilmediğniz her bilgiyi belirtmelisiniz . Bu bilgi bir şıkta bir öncülde veya sorunu içinde yanlış olan şıkta olabilir. Soru çözerkenki amacınız , olabildiğince çok bilgi toplamak olmalı . Ve soru çözmekten ziyade sorulardaki bilgiyi bilip bilmediğinizi , tespit etmeye uğraşmalısınız . Bunun için bilmediğiniz herşeyi belirtmeli ya soru işareti koyarak ya da ‘ b ‘ yazarak , altını çizerek. Ve bu bilgileri sınıfılandırmalısınız. Kolay zor orta diye . Unutmayın ki denemelerdeki ve çıkmış sorulardaki bilgiler asıl önceliğiniz olmalı . O bilgileri tamamıyla bilmeniz gerekmekte . Bundan oralardaki bilgileri sorulardan öğrenmeli , sorulardan öğrenme defteri yapmalı ve belirtmelisiniz . Veya soruları sınıflandırırken iyi denemelerdeki bilgileri ve çıkmış sorulardaki bilgileri ayırmalı sınıflandırmalısınız

B) Soru atlama taktiği :

1 . uygulaması : Bir testi çözüyorken veya bir denemeyi çözüyorken tüm soruları çözmene gerek yoktur. Özellikle o konuda daha önce 2,3 kitaptan o konuyu çözüp çalıştıysan , göz ucuyla dahi yapabileceğin sorularla uğraşma . Test içinden seni korkutan zorlayacak soruları seç . Direk onları çöz . Geri kalan soruları , için rahat biçimde geçebilirsin . Önemli olan zorlanacakları tamamlamak . Deneme çözerkende özellikle az zamanın kaldığında tüm denemeyi çözme. Sana birşeyler öğretecek soruları seç . Ve. direk onlarla uğraş.Geri kalan soruları , için rahat biçimde geçebilirsin . Önemli olan zorlanacakları tamamlamak . Deneme çözerkende özellikle az zamanın kaldığında tüm denemeyi çözme. Sana birşeyler öğretecek soruları seç . Ve. direk onlarla uğraş. Bu taktik sınav ciddiyetinde ( mümkünse cumartesi pazar ve sınav saatinde , kütüphanede ) çözeceğin denemede kullanılmamalı . Soru atlama taktiği rutin gerçek sınav ciddiyetindeki denem dışında çözeceğin,z hem ders denemelerinde hem genel ders denemelerinde kullanılabilir . Genel ders denemelerinde hangi dersiniz kuvvetli ise o dersle ilgili soruları çözmeyi bırakabilirmişsiniz . Örneğin matematiğiniz iyi geometrin,z zayıf geometri çözün sadece matematikte de sizi zorlayacak korktuğunuz bir kaç soruyu çözün . Feniniz iyi fenden yine birkaç tane içinde bilmediğiniz bilgi barındıran soru çözün . Bu iki ders dışında Türkçeniz ve sosyaliniz zayıf sadece sosyal Türkçe ve 10,15 mat fen sorusu çözün . Deneme çözerken aynı zamanda zor olan farklı yayın evlerinden farklı dersleri çözebilirsiniz. Örneğin matematikte Acil yayınları , fende Palme, türkçede Limit , sosyalde Palme ders denmesini birleştirdiğiniz bir deneme çözebilirsiniz . Yani 4 alan hepsi farklı yayın evinden veya 2,3 farklı yayın evinden ders denemelerinin birleşimi ile çalışabilirsiniz.

2) Soru atlama taktiğinin 2. uygulaması : Denemeye başlayınca soruları çözmeden önce onları zorluğuna göre öncelliklendir. 1 den 5 e kadar öncelliklendir. Soruların yanına yazabilirsin .En zor 5 olacak sekilde puanla ve böylece maksimum 10 dakikada çoğu soruyu analiz edip gözden geçirmiş olacaksın . Numaralandırmayı kafanda da yapabilirsin . Soru çözme öncelliğini sorulara verdiğin numaralar belirleyecek . Senin için 5 numara olan zorlanacağın soruları en sona bırakmış keklikleri ise ilk öncelikle halletmiş olacaksın. Sınava çalışırken zorlandığınla uğraşıp , korktuğunla kendini geliştirir . Deneme esnasındaysa tam tersi güçlü olduğunda başlayıp garanti olanları öncelikle çözüp aradan çıkaracaksın. Sun tzu ‘ Böylece savaşta uygulanacak en etkili yol güçlüden uzak durup zayıfa saldırmaktır .‘ Takıldığın bir dakikayı geçen soruları geçmeyi bil .Onlara ne kadar düşük puan verip kolay görsende önemli olan zaman kaybetmemektir. Zaman kaybettiriyorsa 1 lik soru 5 lik hale gelir ve en sona bırakılmalıdır . Soru atlama taktiği sayesinde manevra yapabilmiş olup sınav düzenini alt üst etmiş olacaksın. Sınavda ard arda hem süre kaybettiren hem de düşünsel olarak zorluyan sorular konuluyor .Başta kolay başlayıp bir anda zorluk artıyor. Sen saldırı düzenini kendine göre belirlersen stratejik saldırın da en yüksek sonucu alırsın .

C ) Soru önceliklendirme taktiği :

1 . Uygulaması ) ‘ Girilmemesi gereken yollar , saldırılamamsı grerken ordular kuaştılaması gereken kentler, zorlanılmaması gereken mevziler vardır’ Sun tzu .

Sınav anında deneme çözerken soruları kendinize uygun biçimde önceliklendirmezseniz düşmanın bir çok tuzağına düşeceksiniz . Sorular size vakit kaybettirmek moralinizi çökertmek üstüne hazırlanıyor. Bunu için girilmemesi gereken yollar ; yani sınavın hazırlanış soru dizimine göre ilerlememek gerekir. Bu size hem birçok tehlikeden önlem almanıza hemde kendinize uygun soruları önceliklendirmenizi sağlar .

Saldırılmaması gereken ordular vardır .Bilmediğiniz , eksik olduğunuz , yapamayacağınızın baştan belli olan sorularla uğraşmamanız gererekir. Şu ana kadar o soru tipini yapamadınız . Şu anda yapamayacaksınz .Aynı şeyi , aynı şekilde deneyip farklı sonuç alamazsınzız. Eksiksen , bilmiyorsan veya yapamıyorsan o soruyu deneme esnasında a boş yere uğraşma geç direk . Karşındaki ordu senden daha güçlü . Aslında olay çok net bir matematik .Soruların belirli bir düzeyi var sabit .Sen o düzeye bilgi ve yapabilme seviyeni getirdinmi , hatta o seviyeyi aştın mı çok rahat doğru yapabiliyorsun . Bilgi ve yapabilme seviyenin düşük olduğu yani normalde yapamadığın konu ve sorulardaysa deneme de yanlış yapmaya ya da boş bırakmaya mahkumsun.

Kuşatılamaması gereken kentler vardır .Bazı paragraf ve problem soruları normalde çözebiliyor olsanızda , harcadığınız zamanı çantada keklik sorulara harcadıktan sonra bunlarla uğraşmanız gerekiyor. Çünkü bu surların aşılması o kentlerin ele geçirilimesi çok daha fazla zihinsel eforla gerçekleşecektir. Yüksek zihinsel eforu buraya harcamanız bu soruları yapmanızı sağlasada , yapma olasılığınız daha yüksek olduğu ve daha az efor ve zamanla çözebileceğiniz sorulara daha az enerji ve vakit harcamanıza sebep olur. Bu sorularla elbette uğraşın ama daha sonra , öncelikli değiller. Hata bazı sorular ile ilgili hiçbir pratiğinizin olması , o konuyla ilgili o soruyu çözmekten uğraşmaktan sizi alıkoymamalı . Sınavda en önemli kaynağınız vaktiniz .Bu vakti kesin yapabileceğiniz sorulara ayırlamalısınız . Daha sonra yapma olasılığınız daha yüksek olan sorulara , en sonsa en düşük ihtimale doğru yapacağınız sorularla deneme esnasında uğraşmalısınız .

Deneme çözerken soruları soru atlama taktiğini uygulayarak önceliklendir . Bunu sürekli yapınca bu önceliklendirme maksimum 5 dakikanı alacak .Ve önceliklendirdikten sonra zayıf düşmana tüm gücünle saldıracaksınız. Unutmayın her sorunu puanı aynı . Ancak bazıları diğer sorulardan çok daha vakit kaybettirici ve zorlayıcı . Bu sorular surlarla çevirili . Bunlarla uğraşmak hem çok vakit kaybetmenize , hemde şevkinizin kırılmasına yol açacaktır. Zor sorular en son çözülmesi gerekenlerdir . Ve ganimet gözüyle bakılmalı . Bunlardan yaptığınız kardır. ‘ Savaş stratejinde ustalaşmış komutan çatışmaya ancak zafer kazanıldıktan sonra girer. Yenilgiye mahkum olansa önce çatışmaya girerer sonra zafere yönelir ‘ Kazanmanızın garanti olduğu çok hızlı ve rahat yapacağınız sorular var . Bunları önceliklendirmeli ve bir an önce aradan çıkarmalısınız. Çünkü bu sorularda savaşa girmeden bile zafer garantidir. Deneme çözerken zorlayıcı sorularda ise , zafer garanti değildir. Sonuç ön görülmezdir .Bundan önceliğiniz maksimum net olmalı . Zor sorularda en sona bırakılmalı .

D ) Çss (Çalışılacak soru seansı ) yapmak . Zaferi getirecek en kritik faktördür. Çalışılacak soru seansı nedir ? Günlük çalışma rutininizde , belli bir süreyi o gün ve geçmişte , yapamadığınız, yanlış yaptınız , emin olmadığınız sorular ile uğraşmaya ayırdığınız vakite Çss ( çalışılacak soru seansı ) denir. Çss yaparken aynı zamanda o gün içinde öğrendiğiniz derslerdeki bilgileri de tekrarlarsınız . Zayıflıklarınıza ve eksiklerinize odaklı çalışmanızı sağlar .Özellikle deneme yaptıktan sonra , yaptıklarınızı analiz etmek , eksik konuları çıkarmak çok fazla işinize yarayacaktır. Sizi inanılmaz ilerletecek olan şey , daha çok konu anlatımı çalışmak ve daha çok test çözmek değil , geçmişin nimetlerinden yararalamaktır. Şu an yanlış yaptığınız birçok şeyi geçmişte de yaptınız .Önemli olan geçmişin bilgeliğinden yararlanabilmek . Geçmişteki hatalarını değerlendirmek , geçmişteki çalışmalarınızı şuan öğrenme amacıyla kullanabilir hale gelmek önemlidir . Böyle yapmak sizi yüzlerce yeni soru çözmekten daha çok ilerletecektir . Çünkü geçmişteki çalışamalarınız tamamlanmış olacak . Konular kafanıza iyiyce yerleşecek. Bu ancak ve ancak geriye dönerek yapılabilir. Hayat ancak geriye dönerek anlaşılır. Yani bugün konuları iyice anlamanız ve öğrenmeniz için geçmişteki eksik kalan çalışmalarınıza dönüp tamamlamalısınız .

E) Es payı taktiği : 2 farklı uygulamsı vardır .

1. Uygulamada deneme çözerken es payı verirsiniz . Örneğin son 5 denemin ortalamsı 120 soruda 80 net ise ; sınavı denemeyi çözerken 30,35 soru kendine yapamama , boş bırakma hakkı verin . Öncelliğin ilk 80 soruyu halletmek olsun . Böylece kendine hata yapma boş bırakma hakkı tanıyacaksın . Bu da seni çok rahatlatacak . Boş yere tüm soruların hepsini çözmeye uğraşmayacaksın . Üstünden yük gidecek . Deneme esnasında onlarca yapmadığın soru çıkacak , olabilir . Bu seni tedirgin etmeyecek . Çünkü senin yapma kapasiten 80 soru . O 80 soru bittikten sonra kalan soruların tamamı , ganimettir , kardır. Kalan 40 soru içinde yapabilme ihtimalinin yüksek olanlara göre sınıflandır ve onlara giriş . Önce yapma olasılığın çok yüksek olan soruları yap. Yapamayacağın sorularla , uğraşmadığın için çok vakit kazancaksın. Performansın ne kadarsa kendine o kadarlık hedef koy . Önce o denemede , o hedefe gel . Sonra kalanına bakarsın . Yaptığın her soru , seni binlerce kişi öne atacak. Eğerki denemede ortalama netinden az yaptın . Yani kendine verdiğin es miktarından fazla çıktı .Yine kaygılanmaya gerek yok . Demekki sınavın zorluğu yüksek . O zaman normalde 40 olan es miktarın 50 olur çünkü sınav herkese zor geldi . Veya çok daha az es verdin yani boş bıraktığın az soru çıktı . O zamanda sınav normalin altı kolaydır . Bu durumda da sakinliğini koru ve maksimum net yapmaya odaklan .

Es payı 2 : Konu çalışırken es payı yapmak . Konulara çalışırken çıkmış soruları ve o sorularda son 5 yılda çıkan konuları önceliklendirmelisin. Buna ek olarak konunu içinde de birçok başlık var . Bazı başlıklar ve o başlıktaki ayrıntı bilgiler diğerlerinden çok daha değerli . Bundan o konulara o bilgilere konsantre çalışıp önceliklendirip ilerleyip ; çıkmayan sorulmayan gelmeyen konu ve ayrıntı kısımlarını geçebilirsin. Ek olarak , çoğu konun içinde bazı ayrıntı bilgiler ve soru tipleri ÖSYM taraf sürekli soruluyor . O bilgileri ve soru tiplerini önceliklendirerek çalış . Diğer bilgilere daha az önem verirsen sınava nokta atışı çalışmış olacaksın . Es geçmeyi konu çalışması için de yapabilirsin . Bazı dersleri sayısalsan sosyal , tm isen feni konu çalışıp , bir 2 kitaptan çözdükten sonra , onu detaylı öğrenmek daha çok test kitabı çözmek yerine , direk deneme çöz . Deneme sorularındaki bilgileri öğrenerekte ilerleyebilirsin . Çünkü denemede çıkan bilgiler çok önemli bilgileridir . Süzgeçten geçmiştir . Konu ile ilgili denemelerde ve çıkmış sorularda sorulan ayrıntı bilgileri bilmen sana çok zaman kazandıracak. Az ama öz çalışmış olup gelebilecek sorulara tam hazırlanmış olacaksın . Şunu anlaman gerekiyor . Her konuyu çok iyi bilmene gerek yok . Good enough bilmen (yani yeterince iyi bilmen ) yeterli çoğu konuda. Mükemmel ve derinlikli bilmek yerine , yeterince bilmek ve konunun temelini bilmek çoğu soruyu sana çözdürecek . Çözemediklerindekilerini giderme odaklı çalıştığında da bilgin sınavı yapabilir hale gelmiş olacak

F ) Deneme yap , analiz yap , eksik çıkar ve eksik bitene kadar devam et . Bu temel döngü sayesinde çok hızlı net artışı sağlayacaksınız . Çünkü denemeleri tamamen geri bildirim aracı haline getirmiş olacaksınız. Denemeler size gideceğiniz yolu yapmanız çalışmanız gereken yerleri gösterir . Ve siz yapmaınzı gererken doğru adımları attınız mı çok hızla ilerleyeceksiniz. ‘ Zaferi hata yapmayarak kazanır . Hata yapamamak zaferi kesinleştirir.’ Yani sınav öncesinde deneme yaparak mümkün olduğu kadar çok hata yapmalı eksik çıkarmalısınız. Daha sonra bu hatalar ve eksikler üstüne çalışarak öğrenmelisiniz ki gerçek anlamda sınava hazır olabilesiniz . Ama önemli olan bu hatalardan öğrenerek aynı hataları tekrarlamayarak , hata yapmayacak kadar ustalaşana kadar pratik yapmaktır. Bu sıkıcı gelebilir . Uğraştırıcı ve yorucudur . İstikrar gerektirir. Ancak size zaferi getirecektir .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir