Öğrenme koçu kitabı 17. Taktik : Çalışılacak konu seansı

Öğrenme koçu kitabı 17. Taktik : Çalışılacak konu seansı

Çalışılacak konu seansı nedir ? Günlük çalışma rutininizde , belli bir süreyi o gün yapamadığınız, yanlış yaptınız , emin olmadığınız , eksiğiniz olan ve yapmakta zorlandığınız konularla ile uğraşmaya tekrarlamaya ayırdığınız vakite Çks ( çalışılacak konu seansı ) denir . Çks öğrendiğiniz konuların da pekişmesi için hayatidir . Çks yaparak sizin öğrenmekte zorlandığınız , unuttuğunuz bilmediğiniz altın değerindeki bilgiler , iyice zihninize yerleşecektir . Ek olarak, sizin için öncelikli bilgileride çks yaparken stratejik olarak tekrarlayacaksınız. Böylece sürekli üstüne gidilip sindirilerek öğrenildiği için aynı hataları tekrarlamayı bırakacaksınız. Sizin için kritik öneme sahip bilgileri öğrendiğiniz için de başarınız hızla artacak. Verimsiz tekrar yapmak ( konuyu eksik ve zayıf olduğun yerleri önceliklendirmeden , konun tamamını tekrarlayarak çalışmak ) yerine ; konun sadece zorlanılan eksik kısımlarını çalışmak çks nin özüdür . Böyle bir tekrar sayesinde tam olarak zihninizde oturmamış , unutulmuş kısımlar nokta atışı pekişecek. Bu sayede zayıf olduğunuz konuları çok iyi öğrenmiş hale geleceksiniz .

B) Ne kadar uzun zaman çalışmış olsan da öğrenme uzun süreçlidir. Sabırlı olman gerekiyor .Kompleks düşünme gereken uygulamalar ancak sebat ederek , iyice pekiştirilip uzmanlaşılabilir. Bilmediğini inkar etmek ; hızla halledeceğim diye dürtüselce çalışmak hem zaman hem enerji kayına yol açar. Zihinsel efor gerektiren işler aceleyle olamaz . Ancak yeteri kadar sabırla ve spesifik pratik ve tekrarla öğrenme makinesi olan beyniniz her şeyi kavrayabilir . Beynin yapısından ( plasticity )dolayı ; gelişerek yaptığınız her iş , deneyim artıkça daha kolay hale gelir . Çünkü beceriniz gelişir . Ancak bir konudaki bilgi ve becerinizin gelişimin yüzde sekseni ilk 20 (98) saatte ( çok verimli olmak kaydıyla , daha uzun kısada sürebilir ) öğrendikleriniz sayesindedir . Burada hem 80 e 20 kuralı geçerlidir ( 1. taktikte açıklandı ) . Hem de 20 saat kuralı geçerlidir . Öğrenmenizin büyük çoğunluğu , öğrenmeye başladığınız ilk saatlerde gerçekleşir . Ve becerinizin büyük çoğunluğu da çok az ama değerli olan ilk 20 saattedir . Becerinin kalan yüzde yirmilik gelişimi ise , binlerce saat o konuda uğraşarak gerçekleşir. Bu konuda da 10 bin saat kuramı vardır . Bir alanda ustalaşmak mükemmelleşmek için 10 bin (99 ) saate ihtiyaç vardır . ( 10 bin saat daha az veya daha çokta olabilir alandan alana değişir ) . Bir alanda becerinizin yüzde yüz olması zaten mümkün değildir . Çünkü derinleştikçe , gelişme payı her zaman vardır . 20 kuralına göre bir beceri de yetkinlikte ilerlemenin grafiği şu şekilde :

Özetle ilk 20 saate beceriniz çok hızla gelişir ve o işin temeli ve birçok katı çıkmış olur . O katlara kat eklemek boyası , iç tasarımı ise binlerce saat o işte pratikle olur . Zor olan derinleşmek ve uzmanlaşmaktır . Yani veriminiz düştüğü için değil , konunun dallanıp budaklanmasından dolayı aldığınız sonuçlardaki ivme ilk zamana oranla azalır . Ancak temel bilgi çok hızlı kazanılabiliyor.

Sonuç olarak 20 saat herhangi bir konuyu halledebilmek için oldukça yeterli bir süre . Ancak bu 20 saat maksimum verimde çalışmalısınız. önemli olan çok çalışmak değil akıllı çalışmaktır. Akıllı çalışma da ; stratejiden ,analiz edilmiş deneyim ve bilimden yararlanarak gerçekleşir .Kitaptaki taktikler bu 3 temel bileşenden oluşuyor.

Referanslar :

98 : https://youtu.be/5MgBikgcWnY?feature=shared

99. Malcolm Gladwell outliers kitabından

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir